Bunicile noastre au apreciat deja proprietățile sale. Faceți cunoștință cu uleiul de cătină

0
279

Bunicile noastre au apreciat deja proprietățile sale. Faceți cunoștință cu uleiul de cătină

Există produse pe care le folosim de mulți ani și, în ciuda trecerii timpului, ele încă se încântă cu proprietățile lor și cu funcționarea eficientă. Faceți cunoștință cu uleiul fenomenal de cătină pe care bunicele noastre l-au apreciat deja. Ajută la problemele de sănătate și este perfect ca produs cosmetic. Sau poate îl folosești și tu?

Utilizarea uleiului de cătină

Planta produce un ulei care are multe proprietăți valoroase. Este utilizat în cosmetică și medicină, ajută la multe afecțiuni și boli și are un efect excelent asupra pielii. Aflați despre utilizarea pe scară largă a uleiului de cătină și aflați când merită să îl folosiți.

Ulei de cătină ca produs cosmetic

Uleiul de cătină este cel mai adesea folosit ca ingredient în creme, loțiuni hidratante, anti-alopecie și mătreață. Uleiul de cătină îngrijește, hidratează, hrănește și regenerează pielea, calmează iritațiile și arsurile solare. Îndepărtează decolorarea și petele , reduce ridurile și previne formarea altora noi.  Tonifică pielea, plus, poate fi utilizat pentru iritații și deteriorări ale pielii: arsuri, degerături, micoză și răni greu de vindecat.

Uleiul de cătină ca medicament

Uleiul de cătină combate inflamațiile , poate fi utilizat în caz de febră și răceli. Îndepărtează afecțiunile sistemului digestiv. Ajută la diaree, constipație, arsuri la stomac, precum și la ulcere stomacale și duodenale. Ajută în lupta împotriva hipertensiunii și scade nivelul colesterolului din sânge. Are proprietăți antibacteriene și antioxidante. De asemenea, este eficient împotriva mușcăturilor de insecte, în special a țânțarilor.

Uleiul de cătină stimulează imunitatea

Un alt efect benefic al uleiului de cătină este faptul că sprijină sistemul imunitar şi ajută astfel la protejarea organismului împotriva multor boli, mai ales împotriva virozelor respiratorii specifice sezonului rece. Conţinutul ridicat de flavonoide, antioxidanţi puternici, este cel care îi conferă uleiului de cătină aceste virtuţi terapeutice.
Mai multe studii au arătat că uleiul de cătină poate preveni dezvoltarea bacteriei E.coli, dar şi a virusurilor răcelii, herpesului sau HIV.

Uleiul de cătină, bun pentru sănătatea ficatului

Datorită grăsimilor sănătoase conţinute, uleiul de cătină are un rol important în protejarea ţesutului hepatic. Vitamina A şi carotenoidele ajută, de asemenea, la protejarea celulelor hepatice. Într-un studiu realizat pe un număr redus de persoane diagnosticate cu steatoză nonalcoolică (ficat gras), participanţilor li s-au administrat 1,5 ml de ulei de cătină, de 3 ori pe zi, pe o perioadă de 30 de zile. La finalul experimentului, cercetătorii au descoperit că participanţii aveau un nivel mult mai mic de trigliceride, în timp ce enzimele benefice au cunoscut o creştere.

Alte efecte benefice ale uleiului de cătină, care nu sunt încă demonstrate de studii de mare amploare, sunt: îmbunătăţeşte digestia, ameliorează simptomele ulcerului stomacal, reduce uscăciunea vaginală specific menopauzei, are efecte pozitive în ceea ce priveşte sindromul de ochi uscat, iritat, poate reduce inflamaţiile din corp, elimină durerile articulare şi previne sau tratează depresia şi stările de anxietate.

Este un produs cu multe proprietăți valoroase, ieftin și foarte eficient. Merită să îl aveți în trusa de prim ajutor și să îl utilizați în mod regulat.

loading...